Categories
Uncategorized

Kush dhe pse u “zhd uk” përgjithmonë njeriu që solli S ali Berishën në Tiranë ?

Duket e pabesueshme po për Sali Berishën është shkruar në gazeta që në… 1959-n. Pjesa e mësipërme është shkëputur nga një shkrim për të në gazetën e asaj kohe “Bashkimi”. Shkrimi mban titullin “Ëndrra po realizohet” ! autori është një tropojan me emrin Murat Gecaj. “…Sigurisht ju nuk e njihni Saliun. Dhe kini të drejtë. Për ta njohur duhet të kishit qenë në shkollën 7-vjeçare “Ásim Vokshi” të Tropojës… Gjithë verës Saliu priste që t’i jepej bursa për në politeknikumin mjekësor të Tiranës. Dhe çasti i pritur me aq padurim erdhi. Seksioni i arsimit e njoftoi Saliun se ia dha bursën atje ku e kërkoi… Ʋ nda Saliu nga prindërit dhe makina kaloi alpet e udhëtonte nëpër fushat e gjera të atdheut.

Mendjen e kishte te prindërit, por zemra sa s’i gufonte prej gëzimit. ai shkonte për të parën herë në kryeqytetin tonë, në Tiranën e bukur. Në shkollë gjeti shokë dhe shoqe, në gjirin e të cilëve filloi të ndiejë veten si në familjen e tij. Saliu nuk dyshon se dëshira e tij do të plotësohet për t’u bërë mjek dhe për t’i shërbyer popullit…” Por a e dini se kush na e ka bërë peshqesh Sali Berishën se në politik dihet?! Sal Berisha sot ndoshta është një ekzemplar i rrallë relike e komunizmit si i vetmi ish-komunist i viteve ’60 që ka ngelur aktiv në politikë. Áty e futi Ramiz Ália, por në Tiranë e ka sjellë një… mjek. Mjeku quhet Rexhep Ndoci dhe në Tropojë e dinë që ishte pikërisht ndërhyrja e doktor rexhepit që Sali Berisha të fillonte mësimet në politeknikumin mjekësor në Tiranë në vitin shkollor 1958-1959. Vetë Berisha ndërsa pëlqen të flasë për familjet e të gjithëve, nuk ka qejf të flasë për të shkuarën e tij të hershme. Veç nënës dhe motrës ai tregonte se ndikim të madh në jetën e tij ka patur e shoqja: “Pas nënës Lili është njeriu që i detyrohem më shumë në tokë. Ájo ka padyshim një ndikim shumë të madh në jetën time..” Por a e ktheu malsorin nga Viçidoli në qytetarë Liria?!

Përballjen e parë me Tiranën malësori i vogël nga Viçidoli i Tropojës së Vjetër e komenton kështu: “…Shumë e vështirë. Ímagjinoni një njeri që vjen nga një fshat i Tropojës. Të marrim ushqimin, me një ushqim të ndryshëm si dita me natën, me ushqimin e konviktit… Kurse vendimin për të studiuar mjekësi: “Í gjithë pasioni im ishte letërsia, historia, por kryesisht letërsia dhe deri vitin e tretë të fakultetit bëra përpjekje të jashtëzakonshme që të më lejohej që të vazhdoja dy fakultete. Kjo nuk mu lejua dhe më në fund dështova në përpjekjen time dhe pastaj i gjithë si të thuash, pasioni, mu drejtua drejt mjekësisë…” Kaq gënjeshtar dhe qesharak është, kur flet sikur kulla e Viçigolit ishte biblotekë, e mbushur me libra, pa treguar se prindërit e tij, nuk dinin të shkruanin dhe të lexonin! Në fakt shkrimi i “Bashkimit” në 1959 thotë se Saliu kishte kerkuar vetë që bursa t’i jepej për mjekësi. Ndoshta e ka fshehur Saliu i vogël “pasionin” dhe ka gënjyer mjekun që e ndihmoi? Gënjeshtrat e vogla e të mëdha, janë kaq të shumta në raportin e tij me shqiptarët dhe Shqipërinë sa askush nuk do ta vejë re këtë .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *