Categories
Uncategorized

Si të dalloni simptomat e mpiksjes së gjakut – shenja që duhet t’i kushtoni vëmendje…!!

E keni prerë ndonjëherë veten gjatë rruajtjes? Kur kjo ndodh, mpiksjet e gjakut shpëtojnë ditën. Ata do të ndalojnë gjakderdhjen dhe kur të kenë kryer punën e tyre, ato shpërbëhen. Ndonjëherë gjërat shkojnë keq… Kur mpiksjet e gjakut nuk prishen, ato mund të jenë një problem shumë serioz dhe të çojnë në situata të rrezikshme. Nga enët e gjakut, ato mund të udhëtojnë në të gjithë trupin, dhe më së shpeshti janë këmbët, veçanërisht nëse qëndroni ulur për një kohë të gjatë. Ju gjithashtu mund t’i merrni ato në arteriet, të cilat transportojnë oksigjen në të gjithë trupin – nga zemra te qelizat në trup. Rezultati mund të jetë vërtet i tmerrshëm, pasi mund të ngopet me oksigjen në zemër, mushkëritë dhe trurin dhe të shkaktojë një atak në zemër ose goditje në tru. Mpiksjet e gjakut mund të formohen edhe në venat që çojnë gjakun në zemër dhe kur kjo ndodh, simptomat shfaqen gradualisht, por mund të nënkuptojnë probleme. Nëse mësoni të njihni simptomat, do ta dini se është e rëndësishme të telefononi menjëherë një mjek dhe kështu të shpëtoni jetën tuaj.

Duart dhe këmbët / Kur një mpiksje gjaku formohet në venat e krahëve ose këmbëve, thellë nën lëkurë, quhet trombozë e thellë e venave. Kjo është e rrezikshme sepse mpiksja e gjakut mund të lëvizë nga zemra në mushkëri. Tromboza e venave të thella mund të ndodhë nëse nuk keni lëvizur për një kohë të gjatë, ose keni pasur një operacion ose një fluturim të gjatë me avion. Kërkoni ndihmë menjëherë nëse vëreni këto simptoma: Ënjtje: Kjo mund të ndodhë në të njëjtin vend ku është zhvilluar mpiksja e gjakut ose në të gjithë këmbën ose krahun. Ndryshimi i ngjyrës: Mund të vëreni se duart ose këmbët tuaja janë të kuqe ose blu. Dhimbje: Ndërsa gjendja përkeqësohet, do të ndjeni më shumë dhimbje. Ndjesia mund të ndryshojë nga një dhimbje e shurdhër në një dhimbje të fortë. Frymëmarrja e vështirë: Nëse kjo ndodh, mund të nënkuptojë që mpiksja është zhvendosur nga krahët ose këmbët në mushkëri. Mund të ndodhë gjithashtu një kollë e fortë ose kollitje gjaku. Thirrni menjëherë një ambulancë! Ngërçe në pjesën e poshtme të këmbëve: Mund të shfaqen nëse ka një mpiksje (tromb) në këmbë. ZEMRA / Një mpiksje gjaku që krijohet pranë zemrës mund të shkaktojë një atak në zemër, ndaj kini kujdes nga këto simptoma: Dhimbje të forta në krah dhe gjoks

Djersitje / Vështirësi në frymëmarrje MUSHKRITË Një mpiksje gjaku (tromb) në mushkëri zakonisht fillon në një venë të thellë në krah ose këmbë dhe më pas “shkëputet” prej andej dhe shkon në mushkëri. Kur kjo ndodh, është një gjendje e quajtur emboli pulmonare, e cila është jashtëzakonisht e rrezikshme. Thirrni për ndihmë nëse: / Merr frymë fort Keni dhimbje të forta në mushkëri / Ju kolliteni Ju jeni duke djersitur / Koka juaj po rrotullohet ///TRURI Fatkeqësisht, mpiksja gjithashtu mund të udhëtojë në tru dhe të shkaktojë një goditje në tru. Kujdes nga këto simptoma: Vështirësi me shikimin dhe të folurit / Sulmi / Dobësi STOMAKUT /// Mpiksjet e gjakut në këtë zonë mund të shkaktohen nga sëmundjet e mëlçisë apo edhe nga pilulat kontraceptive. Këto janë simptomat: / Nauze dhe të vjella Dhimbje stomaku / Diarreja / Gjak në jashtëqitje / Fryrje VESHKA / Fatkeqësisht, mpiksja e gjakut në veshka mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut dhe madje edhe dështim të veshkave. Kujdes nga këto simptoma: Dhimbje rreth stomakut, këmbëve ose kofshëve /Gjak në urinë Temperatura / Presioni i lartë i gjakut / Ënjtje /Frymëmarrje e shkurtër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *