Categories
Uncategorized

Shenjat që tregojnë se një person është prekur nga depresioni

Është një moment i jetës sonë ku të gjithë do të ndjejmë trishtim. Megjithatë, depresioni është diçka tjetër. Ai vazhdon dhe mund të ndikojë në çdo fushë të jetës sonë. Ndonjëherë është për shkak të lodhjes dhe stresit dhe ndonjëherë për shkaqe më të thella, si trauma mendore ose disa sëmundje.

Depresioni është një sëmundje mendore që prek mbi 300 milionë njerëz në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Ka një efekt në të menduarit, emocionet, trupin dhe sjelljen e një personi. Hidhërimi klasifikohet si depresion bazuar në intensitetin, kohëzgjatjen dhe efektin e tij në funksionimin e një personi. Megjithatë, askush nuk mund të thotë qartë se cilat janë simptomat e tij, pasi ato shpesh keqinterpretohen ose shpërfillen.

Por ka disa shenja për të kuptuar nëse një person vuan nga depresioni, por duhet kuptuar qartë se i vetmi person kompetent për të diagnostikuar depresionin, është specialisti i shëndetit mendor.

-Ju përpiqeni ta fshihni trishtimin tuaj pas justifikimeve të ndryshme dhe përfundoni duke u trishtuar.

-Ju keni sukses në shumë fusha, por nuk kënaqeni me fitoret tuaja. Kjo do të thotë, në vend që të ndjeni gëzim, ju ndiheni konfuz.

-Ju refuzoni të largoheni nga “flluska e sigurisë” dhe vazhdimisht kritikoni atë që bëni.

-Ju shkëputeni nga gjërat që ju bëjnë të ndiheni të lumtur dhe ju kënaqin. Zakonisht, ju i thoni “po” asaj që ju imponojnë të tjerët.

-Mundohuni të jeni gjithmonë social dhe aktiv, në mënyrë që të “harroni” atë që ju shqetëson.

-Ju mendoni se nuk e meritoni pranimin dhe dashurinë e të tjerëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *