Categories
Uncategorized

Dr Specialistja e njohur : Që cdo gjë të shkoj mirë në këtë sezon duhet që ky kanal që lidh këto 2 organe të jetë funksional, mësojeni

Dr Specialistja e njohur : Që cdo gjë të shkoj mirë në këtë sezon duhet që ky kanal që lidh këto 2 organe të jetë funksional, mësojeni

Anjeza Kuçi, mjeke ORL : Që veshi të funksionojë normalisht duhet që kanali që lidh hundën me veshin të jetë funksional. Veshi oksigjenohet nëpërmjet hundës dhe kjo është arsyeja që kanali që lidh veshin me hundën, tubi i Eustachit, duhet të jetë sa më i lirshëm.

Në momentin e bll. okimit nga gripi apo vi. rozat e stinës, ndodh që në fazën vi. rale të kemi disa shenja klinike si: bllo. kimi i hundëve, se. krecione nga hundët, tështima etj. Këto shenja mund të zgjasin 5 – 7 ditë. Kur tubi i Eustachit bll. okohet si rezultat i këtyre shenjave klinike të kësaj vi. roze, atëherë fillon edhe inf. eksioni i veshit.

Inf. eksioni i veshit mund të përmirësohet/shërohet vetë në 24 – 28 orët e para duke u rivendosur funksionimi i hundës. Por, nëse kjo nuk ndodh ne kemi nevojë për ndërhyrje nga jashtë, me med ikamente, për të hapur kanalin që lidh hundën me veshin, në mënyrë që të lirohen hundët dhe të mjekohet veshi.

Doktoresha, çfarë kujdesi duhet të tregojmë gjatë sezonit të dimrit për shëndetin e fytit dhe hundëve?

Në rastin e gjendjes vi. rale ka persona të cilët si rezultat i vi. rozave të shpeshta, bëjnë edhe inf. eksione të shpeshta të veshit. Prandaj në rastin e bll. okimit të hundës duhet të fillojmë në mënyrë të menjëhershme spray nazalë që mund të jenë fiziologjikë-hipertonikë apo dekongjensionantë. Këto spraje kanë përbërës të cilët arrijnë të lirojnë mirë hundën.

Ka persona që nga viroza të shpeshta kalojnë në kompl ikacione të tjera të gripit, të cilët nga ana ORL mund të jenë sinusitet, rinitet, otitet. në momentin që këto ndodhin për një kohë të gjatë, gjatë gjithë stinës së dimrit do të rekomandoja që të bëhej edhe va. ksina e gripit në mënyrë që faza vi. rale që është fillimi i gjithë kësa tabloje klinike të mos fillonte.

Prandaj kujdesi fillestar duhet të jetë në rastin e vi. rozave, në mirëfunksionimin e kanalit që lidh hundën me veshin dhe në dhimbjet e fytit sepse inf. eksioni mund të kalojë dhe nga fyti në vesh. Në dhi. mbjet e fytit, gjatë gjendjeve vi. rale të përdoren spraje të ndryshme antiseptikë.

Një spraj i mirë është Lysobact me lizozimë që përdoret në rastet e infe. ksioneve ak. ute, kro. nike, vi. rale, bak. terial dhe mykotike. I përdorim këto spraje që të mos kalojmë direkt në përdorimin e antibio. tikëve por ta kalojmë fazën vi. rale me qetësues të shenjave të gripit dhe me rritës të imunitetit.

Do të rekomandoja që gjatë kësaj kohe të përdoren edhe preparate të cilët mund të ndihmojnë për rritjen e imunitetit , siç janë multivitaminat e ndryshme ose preparate të reja që kanë hyrë që funksionojnë në trajtën e va, ksinave natyrale për të rritur imunitetin e organizmit.

Për sa i përket tendencës për të pirë lëngje të ngrohta apo të ftohta gjatë periudhës së gripit, ju çfarë këshilloni?

Në rastin kur personat kanë streptokokun beta hemolitik ose kur bëjnë inf, eksione të shpeshta gjatë gjendjeve vi, rale, nuk rekomandohet përdorimi i subst ancave apo lëngjeve as shumë të ngrohta as shumë të ftohta por rekomandohet që ato të jenë në temperaturën e ambientit.

Nuk ka një lidhje mes temperaturës së lëngjeve që konsumojmë dhe qetësimit të shenjave vi, rale. Janë preparate të tjera ato që ndihmojnë, të cilat mund të jenë anti – histaminikët, sprajet or, al anti – septikë etj. Çdo besim i tillë se temperatura e lëngjeve ( sidomos ato të ngrohta) ndihmon në kalimin e shenjave të gripit ngelet në kuadrin e një legjende, një besimi të krijuar nga populli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *