Categories
Uncategorized

Pse nʋk dʋhet t’i hedhim “fijet” nga bananet

Kur qërojmë bananen pothuajse gjithmonë do t’i shohim këto “fije karakteristike, të cilat instiktivisht i tërheqim dhe i hedhim së bashku me lëvoren. Por ku përdoren këto “fije” dhe pse nuk duhet t’i hedhim në p1ehra?

Në fitologji ato quhen zyrtarisht lëvore dhe është një lloj indi. Ato përbëhen nga qeliza të gjalla dhe lejojnë lëndët ushqyese dhe sheqernat të arrijnë në pjesë të ndryshme të bimës. Me fjalë të tjera, “fijet” veprojnë si arterie për frutin për të marrë përbërësit që i duhen për t’u rritur si duhet.

Cilësia e tyre mund të ndryshojë pak nga ajo e bananeve, por ato janë po aq të shijshme sa janë të pasura me kalium, fibra, vitaminë A dhe vitaminë B6 sesa vetë fruti.

Gjithashtu, “fijet” tregojnë se sa e pjekur është banania. Nëse ndërsa e qëroni ato ndahen lehtësisht nga fruti atëherë do të thotë që banania është mjaft e pjekur dhe kështu do të jetë më e shijshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *