Categories
Uncategorized

Cili krah dhemb para një sulmi në zemër? Njohja e këtyre simptomave mund të shpëtojë jetën tuaj

Një sulm në zemër mund të lajmërohet përmes dhimbjes në gjoks, por dhimbja e krahut është një nga simptomat më të hershme. Një sulm në zemër ndodh si rezultat i bllokimit të rrjedhjes së gjakut në zemër dhe mund të jetë fatal, thonë mjekët.

Një ambulancë mund ta parandalojë këtë, por vetëm nëse ka një përgjigje të menjëhershme dhe është e nevojshme të njihni simptomat paralajmëruese të goditjes në tru. Në presion të lartë në një enë të bllokuar të gjakut, zemra është e tensionuar dhe disa nga shenjat e mëposhtme tregojnë se mund të ndodhë një goditje në tru:

– pacienti ka vështirësi dhe ndjen të përziera, ka një të ftohtë dhe madje mund të ketë një sulm kollë. Sidoqoftë, vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet dhimbjes që përhapet përgjatë krahut.

Në cilën dorë ndodh dhimbja gjatë një sulmi në zemër?

Më shpesh është krahu i majtë, por mjekët thonë se dhimbja në krahun e djathtë nuk duhet të injorohet. Gjithashtu, dhimbja që përhapet rreth qafës dhe nofullës së poshtme mund të jetë një simptomë alarmante paralajmëruese.

Arsyet që mund të çojnë në një sulm në zemër tek njerëzit e shëndetshëm, zakonisht janë të natyrës psikologjike.

ZHVILLIMI: Kërkimet nga Instituti Carolina në Shtetet e Bashkuara zbulojnë se personat e divorcuar kanë 18% më shumë gjasa të pësojnë sulm në zemër sesa personat e martuar.

DHIMBJE EMOCIONALE: Studiuesit në Universitetin McMaster në Kanada analizuan të dhënat nga 12,461 pacientë me moshë mesatare 58 të cilët fillimisht kishin një sulm në zemër dhe më pas nuk vuanin nga sëmundje të zemrës.

Eshtë interesante që pothuajse të gjithë në pyetësor shkruajnë se një ditë para sulmit në zemër ata pësuan dhimbje të mëdha emocionale, dmth dëgjuan lajme të këqija që i preku shumë.

AJRI I NDOTUR: Studimi është bërë në më shumë se 16,000 njerëz që pësuan tre lloje të ndryshme të sulmit në zemër. Ata u përpoqën të përcaktonin se cili lloj i sulmit në zemër është më i zakonshëm në ditët kur ajri është shumë i ndotur. Në fund, ata gjetën një lidhje midis cilësisë së dobët të ajrit dhe llojit më të rëndë të sulmit në zemër.

SHTATZANIA: Një test i kryer në Universitetin e Karolinës së Jugut tregoi se ndryshimet në trup që ndodhin gjatë shtatëzënësisë mund të rrisin rrezikun e sulmit në zemër gjatë shtatzënisë dhe 12 javë pas lindjes. Sulmet në zemër që ndodhin gjatë shtatzënisë janë shumë të rënda dhe çojnë në një numër komplikimesh.

Nervoza: Një studim i kryer nga shkencëtarët në Sidnei zbuloi se rreziku i sulmit në zemër është 8.5 herë më i lartë në dy orë pas një shpërthimi të fortë tërbimi. Dr. Thomas Buckley i Universitetit të Sidneit shpjegon se shkaktarët e sulmit në zemër mund të bëhen lehtësisht grindje midis anëtarëve të familjes dhe njerëzve të tjerë, si dhe zhgënjim në punë.

Alkooli ekstrem: Pirja e tepërt e alkoolit rrit rrezikun e sulmit në zemër, fibrilacionit të zemrës (përsëritja e barkushave të zemrës), por edhe dështimit të plotë të muskulit më të rëndësishëm në trup, thonë shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë.

Ftohti: Një studim gjashtë-vjeçar i kryer në Universitetin e Manitob në Kanada zbulon se çdo 10 gradë rënie e temperaturës rrit rrezikun e infarktit të miokardit me 7%. Ndryshimet e papritura prekin të gjithë, por njerëzit që tashmë vuajnë nga sëmundje të zemrës duhet të shmangin qëndrimin në një vend të ftohtë.

Pagjumsia: Rezultatet e një studimi të kryer në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë në Norvegji tregojnë se rreziku i sulmit në zemër rritet ndjeshëm nëse vuani nga pagjumësia, deri në 45%!

Pirja e duhanit: Shkencëtarët në Qendrën Mjekësore në Tel Aviv kanë konfirmuar lidhjen midis pirjes së duhanit dhe një rrezik në rritje të sulmit në zemër. Analizat kanë treguar se duhanpirësit kanë tre herë më shumë gjasa të pësojnë sulm në zemër sesa ish-duhanpirësit dhe njerëzit që nuk kanë pirë kurrë duhan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *